Κυριακή, 29 Ιουνίου 2008

ΕΠΑΝΑΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θέμα: ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ- ΕΠΑΝΑΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Προς:
Ημερομηνία: Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2008, 23:59

ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΟ ΤΟΝ Κ .ΙΩΑΝΝΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗ (ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΠΑΡ' ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ) ΠΗΡΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΗΝΥΜΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΕΟΠΑ.
EOΠΑ web admin
----
Ο ΕΟΤ, με τηλεφωνική του απάντηση  επί της συνημμένης  διαμαρτυρίας μου, μου διαβεβαίωσε, ότι 40.000 εισητήρια 8ημέρων διακοπών θα χορηγηθούν επιπλέον από Δευτέρα (κατά πάσα πιθανότητα)

30.6.08 στα ΚΕΠ, αλλά με την προϋπόθεση να προσκομίσουν οι δικαιούχοι απόδειξη προκαταβολής μισθώματος στο κατάλυμα που επέλεξαν.


Ιωάννης Χ. Ευστρατιάδης
Δικηγόρος παρ΄ Αρείω ΠάγωO/H EFSTRATIADIS J έγραψε:

ΠΡΟΣΟΧΗ -ΕΠΕΙΓΟΝ

TA ΚΕΠ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ την ΤΡΙΤΗ 10.6.2008 ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ 8 ΗΜΕΡΩΝ "ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ"  ΔΙΟΤΙ ΕΙΧΕ ΤΕΘΕΙ ΕΝΑ ΣΙΩΠΗΡΟ  ΠΛΑΦΟΝ 95.000   ΕΙΣΗΤΗΡΙΩΝ.
Για το πλαφόν αυτό ενημερώθηκαν τα ΚΕΠ την 11.6.2008, δηλαδή αφότου εξαντλήθηκαν ! Στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ και στα ΜΜΕ δεν ανακοινώθηκε τίποτε.

Δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία για την παύση διανομής των εισητηρίων, διότι ο  ΕΟΤ μπορούσε να προβλέψει τον αριθμό των δικαιούχων.
Αν δεν υπήρχαν επαρκείς πιστώσεις, μπορούσε εξ΄ αρχής να ανακοινώσει τον συνολικό αριθμό των εισητηρίων και αυτά να διανεμόταν με πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια.

Η άρνηση αυτή είναι εντελώς αδικαιολόγητη


και προσκρούει στην Εγκύκλιο αρ. πρωτ. 504750/15.4.2008
http://www.visitgreece.gr/EmentorImages/File/downloads/koinwnikos_2008/dik/programma_oktaimeron_2008.pdf
για τους δικαιούχους του Προγράμματος ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, διότι  :

1. Σε κανένα της σημείο δεν αναφέρεται αριθμητικός περιορισμός εισητηρίων.
2. Δεν αναφέρεται χρονική προθεσμία όπου μπορεί να τα προμηθευτεί κάποιος.
3. Κατά τα προηγούμενα έτη εφαρμογής του προγράμματος ουδέποτε  προέκυψε  τέτοιο ζήτημα προτεραιότητας.

Αποτέλεσμα :

  1. Πολλοί δικαιούχοι ευπαθών ή άξιων ιδιαίτερης προστασίας κοινωνικών ομάδων (πολύτεκνοι, ανάπηροι κλπ) δεν πρόλαβαν να πάρουν εισητήρια και θα στερηθούν τις διακοπές των οποίων έχουν επιτακτικότερη  ανάγκη,   λόγω της ως συνήθως μεγαλύτερης οικονομικής τους αδυναμίας, έναντι των άλλων, λόγος που άλλωστε έγιναν και οι ειδικές προβλέψεις .
  2. Οι περισσότεροι δικαιούχοι ήδη  εντόπισαν και  έκλεισαν κατάλυμα, δεδομένου ότι τα καταλύματα πρέπει από μήνες πρέπει να εντοπιστούν και να κρατηθούν, ειδικά όταν πρόκειται να μείνει δικαιούχος προσταευόμενης ομάδας, που ασφαλώς θα έχει ιδιαίτερες συνθήκες και απαιτήσεις σε σχέση με τους λοιπούς. Για τον λόγο αυτό οι δικαιούχοι δε ήταν δυνατόν  να λάβουν πρώτα το  εισητήριο και μετά να κλείσουν.
  3. Με αυτόν τον τρόπο θίγονται και οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων από  ακυρώσεις, για τις οποίες δεν  θα ευθύνεται κανείς από τους συμβαλλομένους.


Προτεινόμενες Ενέργειες :
1. Να αρθεί η απαγόρευση και να συνεχίσουν να δίδονται τα εισητήρια νόμιμα σύμφωνα με την άνω εγκύκλιο .
2. Σε διαφορετική περίπτωση να ακυρωθούν όλα τα εισητήρια που δόθηκαν, και να επαναχορηγηθούν με πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια, προβλέποντας αποζημίωση και για τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων που θίγονται.
3. Οι υπεύθυνοι να διωχθούν πειθαρχικά και ενδεχομένως ποινικά για  την καταστρατήγηση του προγράμματος.


Ιωάννης Χ. Ευστρατιάδης
Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω
 


 --
ΕΟΠΑ web Admin
Email: eopa.info@gmail.com

Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ


 

Λάρισα 27/06/2008


 


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


 


 

Συνήλθε σε σώμα μετά από διαδικασίες το Δ.Σ. του Τμήματος Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολύτεκνων ως εξής :


 

Α) Γκουντελάκης Παναγιώτης Πρόεδρος

Β) Καλαϊτζόγλου Βάγια Αντιπρόεδρος

Γ) Κωστής Αθανάσιος Γραμματέας

Δ) Σιάρακας Ζήσης Ταμίας

Ε) Κομόπουλος Ιωάννης Μέλος

Στ) Γαλατσίδα Ευαγγελία Μέλος


 


 

Σκοπός του σωματείου μας είναι η προάσπιση και προαγωγή των πνευματικών , ηθικών , επαγγελματικών , εκπαιδευτικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του και η συσπείρωση όλων των εκπαιδευτικών πολυτέκνων της χώρας για την καλύτερη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.- Η ηθική και υλική ενίσχυση κάθε μέλους του συλλόγου, που έχει ανάγκη βοήθειας και η παροχή κάθε προστασίας προς τα μέλη, ως και η συμπαράσταση και η αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών.


 


 


 

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 6973033513 --6948885051 -- 6945726875

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008

Εκπαιδευτικοί εναντίον πολυτέκνων εκπαιδευτικών!!

Εκπαιδευτικοί εναντίον πολυτέκνων εκπαιδευτικών!!

Δεν μπορώ να μην πάρω θέση στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα η ΕΛΜΕ Λάρισας σε όλα τα σχολεία του νομού, μετά τις συνεχόμενες επιστολές της ΟΛΜΕ προς τον Υπουργό Παιδείας (και την προηγούμενη και τον τωρινό).Εκτός των άλλων, εκείνο που απασχολεί την τοπική ΕΛΜΕ είναι και οι τοποθετήσεις των πολυτέκνων εκπ/κών.
Για αρχή θα αναφέρω τα εξής: Για να δώσει η Πολιτεία αυτά τα μέτρα στήριξης στους πολύτεκνους,στηρίχθηκε στο άρθρο 21 του Συντάγματος: <<…οι πολύτεκνοι έχουν δικαίωμα ειδικής φροντίδας από το Κράτος>> και σε αποφάσεις του ΣτΕ που έχει κρίνει, ότι: <<…η εξυπηρέτηση του ατομικού συμφέροντος των πολυτέκνων αποτελεί εξυπηρέτηση του γενικότερου δημοσίου συμφέροντος προ του οποίου και αυτή η αρχή της ισότητας των Ελλήνων απέναντι στους νόμους δεν ισχύει, λόγω του δημογραφικού προβλήματος>>.Εκτός κι αν ζητάτε αλλαγή του Συντάγματος.
Διορίσθηκα το 2003,αφού όργωσα επί πολλά χρόνια τους δρόμους της Θεσσαλίας ,εργαζόμενος σαν αναπληρωτής-ωρομίσθιος για να αποκτήσω την απαραίτητη προϋπηρεσία διορισμού (58 μήνες).Επειδή μιλάτε για αρχαιότητα, ξεχνάτε πόσοι από μας μετά την κατάργηση της επετηρίδας δούλευαν μόνο αναπληρωτές και έτσι ενώ έχουν φτάσει 40 και πλέον χρονών, δεν έχουν παρά λίγα χρόνια υπηρεσίας.
Αγωνίσθηκα για τον διορισμό των πολύτεκνων εκπαιδευτικών. Αρκεί εδώ να αναφέρω ότι από τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που διορίσθηκαν τα 2 τελευταία χρόνια , ποσοστό 67% ήταν τρίτεκνοι και μετά την ισχύ του νόμου απέκτησαν με τη βοήθεια του Θεού και 4ο παιδί. Έγιναν πολύτεκνοι για να διορισθούν. Μεγάλη θυσία και ηρωισμός. Και αυτοί ωφελήθηκαν αλλά έδωσαν και στο Έθνος νέες ψυχές.
Για το περιεχόμενο της επιστολής σας , έχω να παρατηρήσω:
1. την παρ.11 του άρθρου 14 του Π.Δ 100/97 για τις υπεραριθμίες , την έχετε μελετήσει; Μετά από 10 χρόνια εφαρμογής του, την θυμηθήκατε;
2. για τις τοποθετήσεις των πολυτέκνων: άρθρο 10 παρ.3 του Ν.1910/44 <<…πολύτεκνοι ή τέκνα αυτών δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται στον τόπο των συμφερόντων τους ,εφόσον ο νόμος το επιτρέπει τούτο και δεν μετατίθενται παρά μόνο με αίτησή τους ή για πράξη μη επιτρέπουσα την παραμονή τους στον τόπο της θέσεως τους.>>
3. για τις μεταθέσεις, στον κώδικα Δ.Υ υπάρχουν διατάξεις για την προστασία της οικογένειας.
4. για τις εξωδιδακτικές εργασίες ,κάντε μια έρευνα στα σχολεία και ρωτήστε σε πόσα εφαρμόζεται η εγκύκλιος και γιατί δεν εφαρμόζεται.Όλα τα έγγραφα που ερχόταν από το ΥΠΕΠΘ ήταν απλώς μια σύσταση προς τα σχολεία και για να εφαρμοσθεί η κάθε εγκύκλιος έπρεπε ο πολύτεκνος να έλθει σε αντιπαράθεση με τους συναδέλφους του και να τον κοιτάνε με μισό μάτι. Γι αυτό η ΑΣΠΕ ζητούσε νομοθετική ρύθμιση αυτών των εγγράφων. Ζητήθηκε επίσης να χρησιμοποιείτε με προσοχή και φειδώ από τους συναδέλφους. Οι πολύτεκνοι αναγνωρίζουν και προσφέρουν υπηρεσίες εκεί που πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα.Είμαστε πρώτα παιδαγωγοί και με συνείδηση και τους μαθητές μας τους βλέπουμε πρώτα σαν παιδιά μας .
5. Στο υπόμνημα προς τον υπουργό , λέτε: <<…θεωρούμε απόλυτα αναγκαία την ενίσχυση των πολυτέκνων συναδέλφων με όλα τα μέτρα που θα αποδεικνύουν στην πράξη την ευαισθησία της πολιτείας απέναντι τους…>>Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει χρήματα.Γιατί δεν στηρίζετε την πρότασή μας που χρόνια ζητούμε από την πολιτεία να υλοποιήσει:να κάνουμε ελεύθερα 2η εργασία.Γιατί π.χ ο Μηχανικός ΠΕ12 να μην μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του και να μπορεί ο οιοσδήποτε συν. Δικηγόρος. Για τις Μετεγγραφές των φοιτητών από ΤΕΕ και Εσπερινά Λύκεια που απαγορεύτηκαν με το έγγραφο 50493/Ε5/16-5-2007 του Ειδικού Γραμματέα ΥΠΕΠΘ κ.Κ.Σούτσα μας στηρίξατε;
6. Συνάδελφοι, επειδή ακούστηκε και η άποψη γιατί να διορίζονται οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί, ελάτε να ζητήσουμε την κατάργηση του νόμου και να ισχύει όμως ότι ισχύει στον υπόλοιπο Δημόσιο τομέα (μπροστά στο ποσοστό οι γονείς πολύτεκνοι και να ακολουθούν τα τέκνα πολυτέκνων μέχρι του ποσοστού 20%). Σε ερώτηση συναδέλφων γιατί ΜΟΝΟ το ΥΠΕΠΘ προχώρησε σε αυτούς τους διορισμούς, απαντάμε ότι η ενέργεια αυτή έπρεπε να βρει κι άλλους μιμητές.
Θα μπορούσατε να συζητήσετε το θέμα πρώτα με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς και όχι να γράφετε υπομνήματα προς κάθε κατεύθυνση.
Συνάδελφοι, έχετε λάθος εντύπωση για μας, μην παραπονιέστε για τους πολύτεκνους. Με τον κατήφορο που έχει πάρει το δημογραφικό , σε λίγο οι πολύτεκνοι θα κάνουν μάθημα κυρίως με τα παιδιά τους.

Ευχαριστώ
Γκουντελάκης Παναγιώτης
Πολύτεκνος Εκπαιδευτικός ΠΕ17

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/06/2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 19.30ΜΜ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΤΡΟΠΟΛ (ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΙΣΟΓΕΙΟ) ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕ-ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟΥ 4€.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ.ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΘΟΥΜΕ.

ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2008

ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

έχει μπει η εγκύκλιος Λυκουρέντζου για τις εξωδιδακτικές εργασίες των Δασκάλων...

 βεβαίως  με τις γνωστές ασάφειες και τα ερωτηματικά της εγκυκλίου Καλού για την  Δ.Ε.

 Είναι μία επιτυχία της ΠΕνΕΠ και ΑΣΠΕ .... βεβαίως και δεν ρωτηθήκαμε για την διαμόρφωση αυτής αφού αδικούνται πολλοί συνάδελφοι  σε σχολεία κάτω των 6 οργανικών... όμως είναι ένα βήμα.


 


 

16.05.08

Ωράριο  πολύτεκνων εκπαιδευτικών  Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και εξωδιδακτικές εργασίες...

 
 

                                                                                        Βαθμός Ασφαλείας:

                                                                                       Να διατηρηθεί μέχρι:

              
 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ   ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ  ΕΘΝΙΚΗΣ  ΠΑΙΔΕΙΑΣ  &  ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ       Μαρούσι, 7 - 5 -  2008

ΓΕΝΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ   Αρ.Πρωτ. Βαθμός Προτερ

Α/ΘΜΙΑΣ  &  Β/ΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                             Φ.350 / 12 / 59201 / Δ1

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε.

ΤΜΗΜΑ Ε΄

Α. Παπανδρέου 37                                                                               

15180 ΜΑΡΟΥΣΙ                                            ΠΡΟΣ: Τις Δ/νσεις και τα Γραφεία Π.Ε.

                                                                                            της χώρας- Έδρες τους

Πληροφορίες:  Γ. Λιαμπότης                              

Τηλέφωνο:  210-34.42.125

                                                                             ΚΟΙΝ: 1. Περιφερειακές Δ/νσεις

                                                                                              Α/θμιας & Β/Θμιας Εκπ/σης

                                                                                          2. Ανώτατη Συνομοσπονδία

                                                                                              Πολυτέκνων Ελλάδας

                                                                                              Πλ. Ελευθερίας 22

                                                                                              10553 ΑΘΗΝΑ

 
 

ΘΕΜΑ: «Απαλλαγή πολύτεκνων εκπαιδευτικών από εξωδιδακτικές εργασίες»

 
 

    Με αφορμή ερωτήματα που μας υποβλήθηκαν σχετικά με το ωράριο των πολύτεκνων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της βαθμίδας (αντιστοιχία ενός εκπαιδευτικού ανά τμήμα, μονοθέσια και ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία κ.λ.π.) παρέχονται εφεξής στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι εξής διευκολύνσεις –απαλλαγές:

        1. Στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οργανικότητας άνω του έξι (6), παρέχεται συνεχές ωράριο διδασκαλίας και απαλλαγή από την οργάνωση εορταστικών, αθλητικών, πολιτιστικών εκδηλώσεων και περιπάτων. Η απαλλαγή αυτή όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι πολύτεκνοι εκπαιδευτικοί δεν εμφανίζονται καθόλου στο σχολείο. Αντίθετα, η παραμονή τους στο σχολείο για χρόνο ίσο με το διδακτικό τους ωράριο είναι υποχρεωτική, όταν πρόκειται να εκτελέσουν συγκεκριμένο έργο που τους ανατίθεται από τα όργανα διοίκησης του σχολείου. Επιπλέον απαλλάσσονται και από τις ακόλουθες εξωδιδακτικές εργασίες: τήρηση βιβλίων του σχολείου, εκτέλεση διοικητικών εργασιών, εφημερίες, καθήκοντα υπευθύνου βιβλιοθήκης. Δεν απαλλάσσονται όμως από τις εξωδιδακτικές εργασίες που έχουν άμεση σχέση με τα διδακτικά τους καθήκοντα (υποχρέωση ενημέρωσης γονέων και παράδοση βαθμολογίας).

        2. Στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν σε σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης οργανικότητας έξι (6) και κάτω, παρέχεται συνεχές ωράριο διδασκαλίας και απαλλαγή από τις ανωτέρω εξωδιδακτικές εργασίες, όπου αυτό είναι δυνατό χωρίς να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των σχολείων.

       Οι παραπάνω διευκολύνσεις παρέχονται στους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς μέχρι τα παιδιά τους να αποφοιτήσουν από τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 
 

                                                                                       Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

 
 

                                                                              ΑΝΔΡΕΑΣ Θ. ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ

Εσωτερική Διανομή

ΔΙΟΔΙΑ


 


 


 


 


 


 


 

Αρ. Πρωτ. 217

Αθήνα, 12/5/2008


 


 

                        Προς

«ΝΕΑ ΟΔΟΣ» Α.Ε.

Μεσογείων 85, Τ.Κ. 11526 Αθήνα


 


Προς

Κοινοπραξία

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.

2ο χλμ. Εθνικής Οδού Λαρίσης-Αθηνών

και Κασταλίας 28, Τ.Κ. 41335 Λάρισα


 


 

Προς Αττική Οδό


 

Αγαπητοί Κύριοι,


 

    

    έχουμε την χαρά να επικοινωνήσουμε μαζί σας και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο τόσο για τις επιχειρήσεις στην χώρα, όσο ασφαλώς και για την ελληνική οικογένεια.

    Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος αριθμεί 112 πολυτεκνικούς Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 180.000 Ελληνικές Οικογένειες οι οποίες αποτελούν ίσως το πιο ζωντανό και παραγωγικό τμήμα της χώρας και φυσικά μια τεράστια καταναλωτική δύναμη.

Δυστυχώς το ΥΠΕΧΩΔΕ δια του ΤΕΟ χρόνια τώρα μας εμπαίζει με την ειδική έκπτωση που μας έχουν υποσχεθεί από το 2002 στα αυτοκίνητα μας κατά την διέλευση μας από τους Σταθμούς των Διοδίων! Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Πολιτεία απεδείχθη ανακόλουθη.

Νομίζουμε ότι είναι ευκαιρία η Ιδιωτική πρωτοβουλία για άλλη μία φορά να γίνει Μπροστάρης και να σταθεί στο πλευρό της πολύτεκνης οικογένειας εφαρμόζοντας μια ιδιαίτερη τιμολογιακή πολιτική η Εταιρία σας, έτσι θα απεδείκνυε την ευαισθησία σας απέναντι στην Πολύτεκνη Οικογένεια και στον ρόλο της στην αντιμετώπιση του Δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας.

Εμείς την χορηγούμενη αυτή έκπτωση θα την καταχωρήσουμε στην Ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας(www.aspe.gr)
στο χώρο των χορηγών υποστηρικτών, που διαβάζεται καθημερινώς από τα μέλη μας και στο τριμηνιαίο περιοδικό που εκδίδουμε κα αποστέλλεται στα μέλη μας.

Ευελπιστώντας σε μια καλή και αποδοτική για όλους συνεργασία.


 


 

Διατελούμε με εκτίμηση

για την ΑΣΠΕ


 

Ο Πρόεδρος


 


 


 

Βασίλειος Θεοτοκάτος 

Ο Γεν. Γραμματέας


 


 


 

Εμμανουήλ Χρυσόγελος 


 


 


 


 


 

> Η εταιρεία ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε ,υπεύθυνη για την κατασκευή ,συντήρηση

,λειτουργία και εκμετάλλευση του έργου <<Αυτοκινητόδρομος Ιονία Οδός

Απο

Αντίρριο Μέχρι Ιωάννινα,ΠΑΘΕ Αθήνα-Μαλιακός και Συνδετήριος Κλάδος του

ΠΑΘΕ Σχηματάρι-Χαλκίδα>>

- e-mail:neaodos@gekgroup.gr

- ΝΕΑ ΟΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ,

Μεσογείων 85,Αθήνα,ΤΚ 11526


 


 

. Στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. συμμετέχουν οι: HOCΗTIEF PPP SOLUTIONS GmbΗ (35%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΤΕΒ Α.Ε. (20%), J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. (16,25%), VINCI S.A. (13,75%), ΑΕΓΕΚ Α.Ε. (10%) και ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ (5%).


 


 


 


 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ !

Προς Γ.Γ ΑΣΠΕ κ. Χρυσόγελο Μανώλη


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΑΗΜΕΡΩΝ ΔΙΑΚΟΠΩΝ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!


 

ΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ


 

Η περίοδος που μπορώ εγώ και η οικογένεια μου να πάω είναι ΙΟΥΛΙΟ-ΑΥΓΟΥΣΤΟ διότι σαν εκπαιδευτικοί τότε μας βολευει.Περιοδος όμως πολύ απαγορευτική λόγω της υψηλής συμμετοχής ,πάνω από 20€ το άτομο (υπάρχει και χαμηλή συμμετοχή 20€ και κάτω).Μπορώ εγώ με 5 παιδιά να πάω διακοπές με αυτή την απαγορευτική συμμετοχή; 7χ20=140€ ημερησίως.


 

Αν πάω κάπου χωρίς κοινωνικό τουρισμό θα βρω με πολύ λιγότερα χρήματα. Βρήκα ΝΑΞΟ, κάποιος φίλος πολυτέκνων με 65€ ημερησίως για όλη την οικογένεια!!!


 

Πρέπει να σταλεί μια επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο για να μην νομίζουν ότι μας κάνουν και καμιά χάρη.


 

Η συμμετοχή μας, στον δύσκολο αυτό καιρό της ακρίβειας, πρέπει να ήταν πολύ συμβολική.


 


 


 

GOLDEN SUN HOTEL

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ


 

ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΝΑΞΟΥ

ΤΗΛ & FAX 2285022613 ΚΙΝΗΤΟ 69740600034


 

www.naxosgoldensun.com


 


 

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ


Αποκεφαλισμός Π. Γκουντελάκη


 

Συνάδελφε, θα έμαθες τα νέα… για τα συμβαίνοντα στο σύλλογο πολυτέκνων Λάρισας. Οι δυνάμεις της οπισθοδρόμησης με πέταξαν έξω από το Δ.Σ του συλλόγου αλλά και από την ΑΣΠΕ για να ολοκληρωθεί το έγκλημά τους.

Οι παππούδες, τα << αφεντικά ορισμένων>> και δυστυχώς η αδιαφορία του κόσμου νίκησαν. Δυστυχώς, οι εκλογές ήταν σκέτη παρωδία.Άνισος ο αγώνας,αλλά προ πάντων τίμιος.

Οι παππούδες του συλλόγου θέλουν να σε κρατάνε στο σκοτάδι... γιατί σε φοβούνται.

Έτσι αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι αυτήν την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία του Συλλόγου μας.

Ο Π. Γκουντελάκης τους χαλούσε την σούπα,... τους έλεγχε παντού, ενδιαφερόταν για τα θέματα των πολυτέκνων.

Άρα ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να φύγει!.

Έμεινα 6 χρόνια, συνεργάσθηκα, τους γνώρισα από κοντά, έδωσα τους αγώνες μου, δυστυχώς- αργά τους κατάλαβα ... Κάθε εμπόδιο για καλό.

Συνάδελφε,

Ευχαριστώ πολύ για την στήριξη του προσώπου μου στις εκλογές. Θα εξακολουθώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου και να ενημερώνω για όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους.Το καταστατικό της Πανελλήνιας Ένωσης Πολυτέκνων Εκπ/κών εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή και πολύ σύντομα (πριν τις διακοπές) θα συναντηθούμε κάπου για να εκλεγεί το τοπικό συμβούλιο.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Γκουντελάκης

Εκπαιδευτικός Ηλεκτρονικός ΠΕ17 (pgoudelakis@yahoo.gr)

(πατέρας 5 τέκνων – ο μόνος τίτλος που μου ταιριάζει και ουδείς άλλος)


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Οι τσιγγάνοι του Τυρνάβου και οι παπούδες συνταξιούχοι <<έδωσαν τη λύση>>.Αυτοί που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πότε θα πάρουν τυρί,πορτοκάλια,λάδι,μακαρόνια κ.λ.π. Αλλά και τα σημερινά άτομα που εκλέγονται να τους ρωτάτε κάπου- κάπου για θέματα πολυτεκνικά να δούμε τι απαντήσεις θα σας δίνουν και πόσο θα σας ενημερώνουν!!!


 


 

ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ Δ.Σ


 

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 

416 

ΓΑΒΡΙΉΛ 

392 

ΤΣΟΓΙΑΣ 

378 

ΜΙΧΑΛΕΣ 

373 

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΩΗ 

365 

ΤΑΣΟΥΛΗΣ 

319 

ΚΟΝΤΟΣ 

229 


 

ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΑΣΠΕ


 

ΓΑΒΡΙΗΛ 

426 

ΑΛΕΞΙΟΥ 

366 

ΧΙΟΥ 

346 


 


 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΣΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΙΑ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 12 ΧΡΟΝΙΑ!!


 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ


 

ΛΑΡΙΣΑ 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ 

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ 

ΣΥΝΟΛΟ 

ΑΛΕΞΙΟΥ 

86

92

28

206

ΓΑΒΡΙΗΛ

116

210

66

392

ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ

164

6

5

175 *

ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ 

132 

14 

1 

147 

ΚΟΜΟΠΟΥΛΟΣ 

130 

11 

4 

145 

ΚΟΝΤΟΣ 

194 

28 

7 

229 *

ΚΩΣΤΗΣ 

93 

10 

----- 

103 

ΜΙΧΑΛΕΣ 

130 

187 

56 

373 

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΩΗ 

59 

245 

61 

365 

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ 

71 

269 

76 

416 

ΤΑΣΟΥΛΗΣ 

95 

192 

32 

319 

ΤΣΟΓΙΑΣ 

65 

236 

77 

378 

ΧΙΟΥ 

37 

28 

29 

94 

ΧΟΝΔΡΟΔΗΜΟΣ 

18 

14 

2

34 


 


 


 


 


 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΠΕ


 

ΛΑΡΙΣΑ 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ 

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ 

ΣΥΝΟΛΟ 

 

ΛΑΡΙΣΑ 

ΤΥΡΝΑΒΟΣ 

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ 

ΣΥΝΟΛΟ 

ΑΛΕΞΙΟΥ 

89 

200 

77 

366 *

ΓΑΒΡΙΗΛ 

106 

244 

76 

426 *

ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ 

148 

5 

----- 

153 

ΚΑΡΑΠΑΝΟΣ 

94 

7 

----- 

101 

ΚΟΜΟΠΟΥΛΟΣ 

80 

2 

1 

83 

ΚΩΣΤΗΣ 

68 

8 

-----

76 

ΜΙΧΑΛΕΣ 

114 

37 

45 

196 

ΧΙΟΥ 

84 

230 

32 

346 *


 


 


 


 

 

 

 

Διορισμοί Πολυτέκνων και τέκνων Πολυτέκνων


 


 


 


 


 


 


 

Αρ. πρωτ. 233

Αθήνα, 23/5/2008


 


 

Αξιότιμο

Κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη

Υπουργό Εθνικής Παιδείας

& Θρησκευμάτων

                        Α. Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι


 

Κύριε Υπουργέ,


 

σε συνέχεια του 193/8-4-2008 εγγράφου μας προς εσάς για την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζετε για τους διορισμούς των αναπληρωτών εκπαιδευτικών με μεγάλη προϋπηρεσία, παρακαλούμε, όπως συμπεριληφθούν και τα εξής θέματα που απασχολούν τις πολύτεκνες οικογένειες

.

-Α-

Διορισμοί Πολυτέκνων και τέκνων Πολυτέκνων


 

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις να συμπεριληφθεί και η κατηγορία των πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων, αφού αυτοί και Συνταγματικώς προστατεύονται.


 

Συγκεκριμένα:

1. Για τους πολύτεκνους αναπληρωτές - εκπαιδευτικούς κλάδου ΤΕ (Μουσικής, Κομμωτικής… ), να προτάσσονται του αντιστοίχου πίνακα διοριστέων, καθότι ως γνωστό για αυτούς ουδεμία ευνοϊκή διάταξη νόμου ισχύει.

2. Για τα τέκνα πολυτέκνων, που είναι αναπληρωτές – εκπαιδευτικοί να δίνεται μία προσαύξηση της συνολικής μοριοδότησής των τουλάχιστον κατά 20% αυτής.


 

-Β-

Ρύθμιση για τις Μετεγγραφές των φοιτητών από ΤΕΕ και Εσπερινά Λύκεια

    

    Είναι γνωστή η ταλαιπωρία που υφίστανται οι φοιτητές μας, οι προερχόμενοι από τα ΤΕΕ και από τα εσπερινά Λύκεια της χώρας μας με το έγγραφο 50493/Ε5/16-5-2007 του Ειδικού Γραμματέα ΥΠΕΠΘ κ. Κ. Σούτσα .

Πολλές οικογένειες έχουν προσφύγει στα Διοικητικά δικαστήρια για αυτό το θέμα και περιμένουν λύση από αυτά, την στιγμή που πτυχιούχοι ΤΕΕ θα υπάρχουν μόνο και για αυτή τη σχολική χρονιά, αφού από του χρόνου καταργείται ο θεσμός των ΤΕΕ…

Για αυτό το λόγο παρακαλούμε όπως γίνει μία τροπολογία


 

στην παρ.4 του άρθρου 14 του ν.3404/2005 και στο τέλος αυτής μετά την φράση «…της παραγράφου 5 του άρθρου αυτού» προστεθεί η φράση: «καθώς και τους προερχομένους πολύτεκνους και τέκνα αυτών από τον Β` κύκλο ΤΕΕ και τα εσπερινά Λύκεια »

ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία αυτών των φοιτητών.


 

-Γ-

Ρύθμιση για τις Εκπαιδευτικές Άδειες

    

    Θεωρούμε ότι επιβάλλεται η καθιέρωση συμμετοχής των Πολυτέκνων εκπαιδευτικών σε ποσοστό 10% επί του εκάστοτε αριθμού των συμμετασχόντων σε προγράμματα μετεκπαίδευσης ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης καθώς και στις χορηγούμενες Εκπαιδευτικές άδειες των εκπαιδευτικών. (Συνημμένη επιστολή μέλους μας για την ταλαιπωρία που έχει τραβήξει με την εκπαιδευτική άδεια).


 

Με τη βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσετε και τις ανωτέρω προτάσεις μας.


 

Διατελούμε με εκτίμηση

Για την ΑΣΠΕ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας


 


 


 

Βασίλειος Θεοτοκάτος Εμμανουήλ Χρυσόγελος


 


 


 


 

Κοινοποίηση

Γενική Δ/νση Διοίκησης

Τμήμα Α΄ Διορισμών

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ή ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ;
Θέλω να πιστεύω ότι το μπέρδεμα της δημοσίευσης δεν οφείλεται σε σας αλλά στο ΕΔΡΑ.Θέλω να πιστεύω ότι δεν έγινε εκ του πονηρού.Έχετε κάθε δικαίωμα να διεκδικείτε αφου σας τα υποσχέθηκαν, αλλά να μην προβάλλεται η τριτεκνία που είναι θυσία και σεβαστή σαν την πολυτεκνία που είναι θυσία και ηρωϊσμός.Η διαφορά μας είναι ότι εσείς εκμεταλευθήκατε μια κατάσταση και στη συνέχεια βάλατε πλαφόν στις γεννήσεις κάτι που χριστανικά είναι και αίρεση ενώ οι πολύτεκνοι ( και αν θέλετε και διορισμένοι εκπαιδευτικοί ) συνέχισαν και με τη βοήθεια του Θεού απέκτησαν 5,6 κ.λ.π παιδί.Τα παιδιά είναι ΔΩΡΑ ΘΕΟΥ.Ας έχουμε εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.
ΙΣΧΥΡΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ο διορισμός των πολυτέκνων εκπ/κών.Παρόλα αυτά βλέπετε τι ανόητος πόλεμος υπάρχει απο τους συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ και των τοπικών ΕΛΜΕ μη μπορώντας να αντισταθούν στους ψηφοφόρους τους.

ΓΚΟΥΝΤΕΛΑΚΗΣ ΠΑΝ.
ΕΚΠΑΙΔΥΕΤΙΚΟΣ ΠΕ17
ΠΑΤΕΡΑΣ 5 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

08.06.08  

H εγκύκλιος για τη χορήγηση αδειών σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα και τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  
Ταχυδρομική Διεύθυνση:                                    Αθήνα,  29 Μαΐου  2008 

Βασ. Σοφίας 15              

106 74, Αθήνα                                                      Αριθμ. Πρωτ.:ΔΙΔΑΔ/Φ.51/ 590 /οικ. 14346 

Τηλέφωνο:  213 – 1313335 - 336 –337 –338 – 340    ΠΡΟΣ :

Fax :             213– 1313389                                  1. Όλα τα Υπουργεία     

                                                                              Δ/νσεις Διοικητικού –   Προσωπικού

Προκειμένου για τους ΟΤΑ:                             2. Όλες τις Περιφέρειες

Ταχυδρομική Διεύθυνση:  Σταδίου 27                Δ/νσεις Διοίκησης

Τηλέφωνο:  210 – 3744360, 210 - 3744382         3. Δ/νση Οργάνωσης &     Λειτουργίας ΟΤΑ

                                                                              ΥΠΕΣ,  Σταδίου 27 Αθήνα

                                                                              4. Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές

                                                                              5. ΑΔΕΔΥ 

                                                                              Φιλελλήνων & Ψύλλα 2    105 57 Αθήνα

                                                                              6. ΠΟΕ ΟΤΑ

                                                                              Kαρόλου 24,  Αθήνα 

 
 

Θέμα: Χορήγηση αδειών σύμφωνα με τον Υπαλληλικό Κώδικα και τον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων. 

    Ύστερα από ερωτήματα υπηρεσιών σχετικά με τη χορήγηση των αδειών που προβλέπονται στον Υπαλληλικό Κώδικα (ΥΚ) που έχει κυρωθεί με το ν. 3528/2007, καθώς και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΚΚΔΚΥ) που έχει κυρωθεί με το ν. 3584/2007 και σε συνέχεια της υπ΄ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.51/538/12254/14-5-2007 εγκυκλίου της υπηρεσίας μας, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα: 

1.      Χορήγηση κανονικής άδειας.

    Η κανονική άδεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, η άσκηση του οποίου διασφαλίζει μεταξύ άλλων και την εν γένει απόδοση και παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Γι' αυτό άλλωστε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ΥΚ και του άρθρου 56 του ΚΚΔΚΥ η εν λόγω άδεια χορηγείται υποχρεωτικά στον υπάλληλο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, έστω και αν δεν τη ζητήσει.

    Σημειώνεται ότι για τη χορήγηση της κανονικής άδειας είναι αναγκαία η παροχή εργασίας και ως εκ τούτου ο υπάλληλος που δεν εργάστηκε καθόλου επειδή απουσίαζε από την υπηρεσία του καθ' όλο το έτος για διάφορους λόγους (π.χ. λόγω της διαδοχικής χρήσης άλλων αδειών όπως της εκπαιδευτικής, της αναρρωτικής, της άδειας κύησης, λοχείας και ανατροφής τέκνου ή λόγω της θέσης σε αργία και διαθεσιμότητα, κλπ) δεν θεμελιώνει δικαίωμα λήψης της κανονικής άδειας για το έτος αυτό.     

    Εάν ωστόσο ο υπάλληλος επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από πολύμηνη απουσία λόγω χρήσης άλλων αδειών εντός του ημερολογιακού έτους, ο υπάλληλος δικαιούται κανονικής αδείας για το έτος αυτό υπό την προϋπόθεση το υπολειπόμενο μέχρι τη λήξη του ημερολογιακού έτους διάστημα να επιτρέπει τη χορήγηση της άδειας, άλλως η άδεια περιορίζεται σε τόσες ημέρες όσες οι εργάσιμες ημέρες που μεσολαβούν από την επάνοδο του υπαλλήλου μέχρι τη 31η Δεκεμβρίου του έτους αναφοράς. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή ο υπάλληλος θα πρέπει να υποβάλει σχετική αίτηση χορήγησης της άδειας, όποτε η υπηρεσία αφού εκτιμήσει και τις υπηρεσιακές ανάγκες αποφασίζει για τη χορήγηση ή μη της άδειας. Εξυπακούεται ότι η μη χορήγηση της αιτούμενης άδειας συνεπάγεται τη μεταφορά της στο επόμενο έτος.           

    Επισημαίνεται επίσης ότι στην περίπτωση θεμελίωσης δικαιώματος κανονικής άδειας, αυτό πρέπει να εξαντλείται μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, καθότι σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη των διατάξεων των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 49 του ΥΚ, καθώς και των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 56 του ΚΚΔΚΥ δεν επιτρέπεται η μεταφορά κανονικής άδειας στο επόμενο έτος παρά μόνο αν αυτή ανακληθεί, περιοριστεί ή δεν χορηγηθεί λόγω έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.

    Τέλος, προκειμένου για νεοδιόριστους υπαλλήλους, οι προσαυξήσεις της κανονικής άδειας που προβλέπονται στο άρθρο 48 του ΥΚ και στο άρθρο 55 του ΚΚΔΚΥ μπορούν να χορηγηθούν οποτεδήποτε μετά  τη συμπλήρωση του διμήνου πραγματικής υπηρεσίας και μέχρι το τέλος του ημερολογιακού έτους.  

2.      Αναγνώριση προϋπηρεσίας για θεμελίωση δικαιώματος λήψης κανονικής άδειας.

    Η αναγνώριση συνεχόμενης ή τμηματικής προϋπηρεσίας, στον ίδιο ή άλλο φορέα του δημοσίου, νπδδ ή σε ΟΤΑ, ως χρόνου πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 98 του ΥΚ και στο άρθρο 102 του ΚΚΔΚΥ, λαμβάνεται υπόψη προκειμένου ο νεοδιορισθείς υπάλληλος να θεμελιώσει δικαίωμα λήψης κανονικής άδειας υπό την προϋπόθεση ότι δεν του έχει χορηγηθεί από τον προηγούμενο φορέα του δημοσίου, νπδδ ή ΟΤΑ, κανονική άδεια ή δεν καταβλήθηκε αποζημίωση για τη μη ληφθείσα άδεια για το ίδιο ημερολογιακό έτος.

    Η κατά τα ανωτέρω αναγνώριση προϋπηρεσίας λαμβάνεται υπόψη τόσο για τη συμπλήρωση του διαστήματος των δύο (2) μηνών που θέτει το άρθρο 48 του ΥΚ και το άρθρο 55 του ΚΚΔΚΥ, όσο και για την προσαύξηση των ημερών κανονικής άδειας.

    Οι δικαιούμενες ημέρες άδειας υπολογίζονται με βάση το συνολικό χρόνο υπηρεσίας (πριν και μετά το νέο διορισμό) και σύμφωνα με τα όσα ρητά προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 48 του ΥΚ και στην παράγραφο 2 του άρθρου 55 του ΚΚΔΚΥ, αφαιρουμένων πάντοτε των ημερών αδείας που έχουν ήδη χορηγηθεί (ή αποζημιωθεί) από τον προηγούμενο φορέα του δημοσίου κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος.  

3.      Μηχανογραφική άδεια.

    Η μηχανογραφική άδεια που προβλέπεται τόσο στην παράγραφο 6 του άρθρου 50 του ΥΚ, όσο και στην παράγραφο 6 του άρθρου 57 του ΚΚΔΚΥ, χορηγείται σε όλους τους υπαλλήλους που χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή και απασχολούνται μπροστά σε οθόνες οπτικής καταγραφής για χρονικό διάστημα  μεγαλύτερο των πέντε (5) ωρών ημερησίως.

    Σημειώνεται ότι η εν λόγω άδεια ταυτίζεται εννοιολογικά και, ουσιαστικά αποτελεί επέκταση της άδειας που ήδη λαμβάνουν οι υπάλληλοι κλάδων πληροφορικής βάσει της υπ' αρ. 130558/12-6-1989 ΚΥΑ, η οποία έχει κυρωθεί με το άρθρο 27 του ν. 1876/1990 και ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί επιπλέον αυτής (σχετική η υπ' αρ. 401/2007 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).  

4.      Αναγνώριση προϋπηρεσίας για θεμελίωση δικαιώματος λήψης αναρρωτικής άδειας

    Η αναγνώριση συνεχόμενης ή τμηματικής προϋπηρεσίας, στον ίδιο ή άλλο φορέα του δημοσίου, νπδδ ή σε ΟΤΑ, ως χρόνου πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 98 του ΥΚ και στο άρθρο 102 του ΚΚΔΚΥ, κατοχυρώνει δικαίωμα λήψης αναρρωτικής άδειας αμέσως μετά το διορισμό, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η προϋπηρεσία του υπαλλήλου υπερβαίνει το εξάμηνο.

    Η διάρκεια της δικαιούμενης αναρρωτικής άδειας υπολογίζεται με βάση το σύνολο του χρόνου προϋπηρεσίας, αφαιρουμένων πάντοτε των ημερών αναρρωτικής άδειας που έχουν ήδη χορηγηθεί τόσο από την υπηρεσία του υπαλλήλου, όσο και από τον προηγούμενο φορέα του δημοσίου στην τελευταία πενταετία.           

    Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 61 παρ. 2 του ΚΚΔΚΥ, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εκτέλεση και εξαιτίας της υπηρεσίας καθώς και λόγω επαγγελματικής ασθένειας, το προσωπικό που απασχολείται στους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), στους σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, σε εργοστάσια μηχανικής ανακύκλωσης στις υπηρεσίες καθαριότητας, στους χώρους νεκροταφείων, στην αποχέτευση καθώς και στα συνεργεία συντήρησης απορριμματοφόρων οχημάτων, δικαιούται αναρρωτική άδεια με αποδοχές ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.  

5.  Ασθένεια υπαλλήλου κατά τη διάρκεια κανονικής άδειας

    Στην περίπτωση που ο υπάλληλος ασθενήσει κατά τη διάρκεια της κανονικής του άδειας, υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την υπηρεσία του και για τη χορήγηση της αναρρωτικής άδειας εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 56 του ΥΚ και του άρθρου 63 του ΚΚΔΚΥ. Η χορήγηση αναρρωτικής άδειας διακόπτει, όπως είναι αυτονόητο, την διανυόμενη ως τότε κανονική άδεια. Μετά την εξάντληση της αναρρωτικής άδειας, ο υπάλληλος επιστρέφει στην υπηρεσία του και δεν συνεχίζεται η διακοπείσα κανονική άδεια για το υπόλοιπο διάστημα. Η άδεια αυτή χορηγείται ύστερα από νέα αίτηση του υπαλλήλου.  

6.      Άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης

    Σύμφωνα με το άρθρο 58 του ΥΚ και το άρθρο 65 του ΚΚΔΚΥ, για τη συμμετοχή σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, ο υπάλληλος δικαιούται να ζητήσει άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης.

    Η εν λόγω άδεια χορηγείται τόσο συνεχόμενα όσο και τμηματικά, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών του προγράμματος εκπαίδευσης και της χιλιομετρικής απόστασης, καθώς και των υφιστάμενων υπηρεσιακών αναγκών.

    Ειδικά για την τμηματική  χορήγηση της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης (π.χ. μόνο τις ημέρες των μαθημάτων), απαιτείται να υπάρχει τεκμηριωμένη αιτιολόγηση στο πρακτικό του υπηρεσιακού συμβουλίου. Τονίζεται επίσης ότι βάσει σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου η προσαύξηση των αποδοχών (παρ. 5 άρθρου 58 ΥΚ και παρ. 5 άρθρου 65 ΚΚΔΚΥ) δεν καταβάλλεται στους υπαλλήλους που λαμβάνουν τμηματικά την εν λόγω άδεια αλλά μόνο στους υπαλλήλους που απουσιάζουν διαρκώς από τη θέση τους και για όλη τη διάρκεια των σπουδών.

    Επισημαίνεται ότι οι υπάλληλοι που συμμετέχουν σε προγράμματα μετεκπαίδευσης ή μεταπτυχιακά προγράμματα ανοιχτού πανεπιστημίου της ημεδαπής ή αλλοδαπής δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, δεδομένου ότι η φοίτηση δεν συνεπάγεται παρουσία και υποχρεωτική παρακολούθηση στους χώρους εκπαίδευσης (σχετική η υπ' αρ. 99/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών). Οι εν λόγω υπάλληλοι μπορούν να λάβουν μόνο την άδεια εξετάσεων (άρθρο 60 του ΥΚ και άρθρο 67 του ΚΚΔΚΥ) ασχέτως εάν οι εξετάσεις διεξάγονται κατά το Σαββατοκύριακο. 

7.       Χορήγηση της τρίμηνης άδειας με αποδοχές για ανατροφή τρίτου τέκνου και άνω.

    Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 53 του ΥΚ, καθώς και την παράγραφο 1 του άρθρου 60 του ΚΚΔΚΥ, η προβλεπόμενη άδεια χωρίς αποδοχές συνολικής διάρκειας δύο (2) ετών χορηγείται υποχρεωτικά, χωρίς γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου, όταν πρόκειται για ανατροφή παιδιού ηλικίας έως και έξι ετών. Διάστημα τριών μηνών της άδειας αυτής χορηγείται πλέον με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου παιδιού και άνω.

    Σημειώνεται ότι η άδεια αυτή (συμπεριλαμβανομένου και του τριμήνου με πλήρεις αποδοχές) χορηγείται άπαξ στη σταδιοδρομία του υπαλλήλου και όχι για κάθε τέκνο ξεχωριστά. Το τρίμηνο με πλήρεις αποδοχές δεν δύναται να το λάβει ο υπάλληλος που ήδη έχει εξαντλήσει το σύνολο της 24μηνης άδειας άνευ αποδοχών σε προγενέστερο χρόνο.

    Επισημαίνεται ότι το σύνολο της εν λόγω άδειας άνευ αποδοχών, συμπεριλαμβανομένων πλέον και των τριών μηνών με πλήρεις αποδοχές, δύναται να χορηγηθεί τόσο συνεχόμενα όσο και τμηματικά.

    Ωστόσο, στην περίπτωση της τμηματικής χορήγησης και προκειμένου να αποτραπούν τυχόν καταχρηστικές συμπεριφορές, καθώς και να διασφαλιστεί ο σκοπός για τον οποίο θεσπίστηκε η εν λόγω άδεια, που δεν είναι άλλος από την αποτελεσματική ανατροφή του τέκνου, η συγκεκριμένη άδεια δεν θα πρέπει να χορηγείται για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός. 

    Εάν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, στην περίπτωση γέννησης τρίτου τέκνου και άνω, οι τρεις μήνες με πλήρεις αποδοχές, χορηγούνται εναλλακτικά είτε μόνο στον ένα γονέα υπάλληλο, ή και στους δύο από κοινού με κατανομή του τριμήνου μεταξύ τους βάσει κοινής δήλωσης που καταθέτουν στην υπηρεσία τους, ποτέ όμως ταυτόχρονα για το ίδιο χρονικό διάστημα.

    Σημειώνεται ότι οι ανωτέρω τρεις μήνες με αποδοχές αποτελούν χρόνο πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας για όλα τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης, σε αντίθεση με τους λοιπούς μήνες της 24μηνης άδειας που είναι άνευ αποδοχών.  

8.   Χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου σε νεοδιόριστο υπάλληλο και σε υπάλληλο που υιοθετεί τέκνο.

    Σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 53 του ΥΚ και την παράγραφο 2 του άρθρου 60 του ΚΚΔΚΥ ο χρόνος εργασίας του γονέα υπαλλήλου μειώνεται κατά δύο (2) ώρες ημερησίως εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας έως δύο (2) ετών και κατά μία (1) ώρα, εφόσον έχουν τέκνα ηλικίας από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών. Ο γονέας υπάλληλος δικαιούται εννέα (9) μήνες συνεχόμενη άδεια με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, εφόσον δεν κάνει χρήση του κατά το προηγούμενο εδάφιο μειωμένου ωραρίου.           

    Σημειώνεται ότι ειδικά ο νεοδιοριζόμενος υπάλληλος που κατά το διορισμό του έχει τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών δικαιούται να λάβει συνεχόμενη άδεια ανατροφής τέκνου τόσης διάρκειας όσο είναι, με βάση το ισχύον μειωμένο ωράριο, το άθροισμα των ωρών οι οποίες απομένουν από την ημερομηνία του διορισμού του μέχρι τη συμπλήρωση του 4ου έτους της ηλικίας του τέκνου του, πέραν του οποίου η συνέχιση της άδειας δεν είναι επιτρεπτή.            

    Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο υπολογίζεται και η διάρκεια της συνεχόμενης άδειας ανατροφής που δύναται να λάβει ο εν ενεργεία υπάλληλος, ο οποίος υιοθετεί τέκνο ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών (σχετική η υπ' αρ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών). 

9.    Αθροιστική χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής (9μήνου ή μειωμένου ωραρίου) σε περίπτωση γέννησης νέου τέκνου.                  

    Ο γονέας υπάλληλος που λαμβάνει ήδη τη διευκόλυνση του μειωμένου ωραρίου ή της εννεάμηνης άδειας ανατροφής τέκνου, και πριν την εξάντλησή τους αποκτά νέο τέκνο, δικαιούται να λάβει το υπόλοιπο των διευκολύνσεων για το πρώτο τέκνο αργότερα, αθροιστικά με τις διευκολύνσεις που αντιστοιχούν στο νέο τέκνο  (σχετική η υπ' αρ. 64/2008 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).

    Επισημαίνεται ότι, οι υπάλληλοι που δεν έλαβαν το υπόλοιπο των διευκολύνσεων ανατροφής για το πρώτο τέκνο λόγω απόκτησης νέου τέκνου, μπορούν να κάνουν τώρα χρήση του υπολοίπου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι, το πρώτο τέκνο δεν έχει συμπληρώσει το τέταρτο (4ο) έτος της ηλικίας του.

    Ο σύζυγος της υπαλλήλου δεν μπορεί να κάνει χρήση των σχετικών διευκολύνσεων είτε για το πρώτο είτε για το δεύτερο τέκνο ταυτόχρονα με τη σύζυγο δημόσιο υπάλληλο. 

10.  Χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου σε πατέρα υπάλληλο του οποίου η σύζυγος εργάζεται.

    Με την παράγραφο 3 του άρθρου 53 του ΥΚ, καθώς και την παράγραφο 3 του άρθρου 60 του ΚΚΔΚΥ προβλέπεται ότι, αν η σύζυγος του υπαλλήλου ή ο σύζυγος της υπαλλήλου εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον δικαιούται όμοιων ολικώς ή μερικώς διευκολύνσεων, ο σύζυγος ή η σύζυγος υπάλληλος δικαιούται να κάνει χρήση της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας ανατροφής κατά το μέρος που η σύζυγος αυτού ή ο σύζυγος αυτής δεν κάνει χρήση των δικών της ή των δικών του δικαιωμάτων ή κατά το μέρος που αυτά υπολείπονται των προβλεπόμενων από τον ΥΚ ή τον ΚΚΔΚΥ διευκολύνσεων.

    Ως εργασία στον ιδιωτικό τομέα για την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων  νοείται η εξαρτημένη μισθωτή εργασία, η άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, συμπεριλαμβανομένου και του αγροτικού επαγγέλματος, καθώς και η άσκηση ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας (ατομική επιχείρηση).

    Για τη διαπίστωση της δραστηριότητας είναι απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από την οικεία Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή το οικείο Επιμελητήριο.

    Εάν, σύζυγος του υπαλλήλου απασχολείται με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με ανάθεση έργου σε φορέα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ο υπάλληλος δύναται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων μόνο για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η σύμβαση της συζύγου.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του εδαφίου 3 της παρ. 3 του άρθρου 53 του ΥΚ και του άρθρου 60 του ΚΚΔΚΥ, αν η σύζυγος του υπαλλήλου δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ. 2 του ίδιου άρθρου.

    Εκ των ανωτέρω προκύπτει εξ αντιδιαστολής ότι τις ανωτέρω διευκολύνσεις δικαιούται η μητέρα υπάλληλος ανεξαρτήτως από το εάν εργάζεται ή όχι ο σύζυγός της. 

11.  Μετατροπή διευκολύνσεων ανατροφής τέκνου.

    Ο γονέας υπάλληλος που δικαιούται τη διευκόλυνση ανατροφής παιδιού  μπορεί, καταρχήν, με βάση τις ανάγκες του, όπως αυτός εκτιμά, να επιλέξει ένα από τα δύο ευεργετήματα, δηλαδή του μειωμένου ωραρίου ή της άδειας των εννέα μηνών. Κατ΄ εξαίρεση και για πολύ σοβαρούς λόγους επιτρέπεται για μία μόνο φορά η αλλαγή στην πρώτη προτίμηση (σχετική η υπ' αρ.  50/2001 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Εσωτερικών).

    Προκειμένου δε να επιτευχθεί η ορθολογική μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια και αντιστρόφως, όταν και εφόσον το επιθυμεί ο δικαιούχος υπάλληλος, γίνεται με βάση το γεγονός ότι η άδεια των εννέα μηνών ισοδυναμεί με το συνολικό μειωμένο ωράριο που δύναται να έχει ο γονέας υπάλληλος κατά τα τέσσερα πρώτα έτη της ζωής του τέκνου του.

   Ειδικά για την μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος: 

                   1452 ώρες*   -  Χ ώρες**

9 μήνες  χ  _____________________

                               1452

    * 1452 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών.

    ** X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου).

    Στην περίπτωση γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω, το μειωμένο ωράριο ή η άδεια των εννέα (9) μηνών προσαυξάνεται κατά έξι (6) μήνες ή ένα (1) μήνα αντίστοιχα. Για την κατά τα ανωτέρω μετατροπή του μειωμένου ωραρίου σε συνεχόμενη άδεια δύναται να χρησιμοποιηθεί ο ακόλουθος μαθηματικός τύπος:

                    1584 ώρες*   -  Χ ώρες**

10 μήνες  χ  _____________________                                   

                               1584

    * 1584 ώρες: ο αριθμός των ωρών που αντιστοιχεί στο σύνολο του μειωμένου ωραρίου από την λήξη της λοχείας έως το τέκνο να γίνει τεσσάρων (4) ετών και έξι μηνών.

    ** X ώρες: ο αριθμός των ωρών του μειωμένου ωραρίου που διανύθηκε από τη λήξη της λοχείας (3μήνο) έως την ημέρα της αίτησης για τη χορήγηση της συνεχόμενης άδειας, οι οποίες θα μετρηθούν αρχικώς σε εργάσιμες ημέρες (22 εργάσιμες ημέρες ανά μήνα) και κατόπιν θα μετατραπούν σε ώρες πολλαπλασιαζόμενες αναλόγως είτε με το 2 είτε με το 1 (διότι 1 ή 2 ώρες είναι το ημερήσιο μειωμένο ωράριο ανάλογα με την ηλικία του τέκνου).

    Αντίστοιχα, για τη μετατροπή του εννιαμήνου σε μειωμένο ωράριο δύναται να ακολουθηθεί ο παρακάτω τρόπος υπολογισμού:

    Αφαιρούμε το χρόνο της αδείας που έχει ήδη διανυθεί από το 9μηνο (ή το 10μηνο για γονέα που είναι άγαμος, χήρος, διαζευγμένος ή έχει αναπηρία 67% και άνω) . Το υπόλοιπο το μετατρέπουμε σε εργάσιμες ημέρες πολλαπλασιάζοντας με το 22 (κάθε εργάσιμος μήνας έχει 22 εργάσιμες ημέρες). Στη συνέχεια τις εργάσιμες ημέρες τις μετατρέπουμε σε εργάσιμες ώρες πολλαπλασιάζοντας με 7,5 (7,5 είναι οι ημερήσιες εργάσιμες ώρες). Εάν ο υπάλληλος έχει διαφορετικό ημερήσιο ωράριο πολλαπλασιάζουμε με αυτό. Το σύνολο των ωρών που διαπιστώνεται με τον ανωτέρω τρόπο δύναται να ληφθεί ως μειωμένο ωράριο κατά 1 ή 2 ώρες ημερησίως.

    Σε καμία περίπτωση η λήψη του μειωμένου ωραρίου δεν μπορεί να συνεχιστεί μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των τεσσάρων ετών, με εξαίρεση την περίπτωση γονέα που είναι άγαμος ή χήρος ή διαζευγμένος, οπότε η λήψη του μειωμένου ωραρίου μπορεί να συνεχιστεί ακόμη έξι μήνες.

    Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατή η τμηματική χορήγηση του εννιαμήνου, το οποίο και πρέπει να εξαντλείται στο σύνολό του καθώς λαμβάνεται για συνεχές χρονικό διάστημα. Κατ΄ εξαίρεση είναι δυνατή η διακοπή του εννιαμήνου προκείμενου ο υπάλληλος να παρακολουθήσει το σεμινάριο της υποχρεωτικής εισαγωγικής εκπαίδευσης.

    Επισημαίνεται ότι, οδηγίες για τη χορήγηση διευκολύνσεων ανατροφής σε εκπαιδευτικούς έχουν ήδη δοθεί με σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (35758/Δ2/29-3-2007 και 74275/Δ2/10-7-2007).

    Επίσης, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 427/2007 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, οι διατάξεις των άρθρων 52 και 53 του Υπαλληλικού Κώδικα τυγχάνουν εφαρμογής και στους δικαστικούς υπαλλήλους. 

12.  Χορήγηση της άδειας κύησης και λοχείας στην περίπτωση θανάτου του νεογνού.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 52 του ΥΚ και των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 59 του ΚΚΔΚΥ, στις γυναίκες υπαλλήλους που κυοφορούν χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν (άδεια κύησης) και τρεις (3) μήνες μετά (άδεια λοχείας) τον τοκετό.  Η άδεια λόγω κυοφορίας χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντα γιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού.

    Όταν ο τοκετός πραγματοποιείται σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν που είχε πιθανολογηθεί αρχικά, η άδεια που είχε χορηγηθεί, παρατείνεται μέχρι την πραγματική ημερομηνία του τοκετού, χωρίς αυτή η παράταση να συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση του χρόνου της άδειας λοχείας που χορηγείται μετά τον τοκετό. Όταν ο τοκετός πραγματοποιηθεί σε χρόνο προγενέστερο από αυτόν που είχε αρχικά πιθανολογηθεί, το υπόλοιπο της άδειας χορηγείται μετά τον τοκετό, ώστε να εξασφαλιστεί συνολικός χρόνος άδειας πέντε (5) μηνών.

    Συνεπώς, η άδεια κύησης χορηγείται εφόσον προσδιοριστεί η πιθανή ημερομηνία τοκετού, ενώ για τη χορήγηση της άδειας λοχείας η μόνη προϋπόθεση που τίθεται είναι η ύπαρξη τοκετού ανεξαρτήτως της επιβίωσης ή μη του νεογνού. 

    Όπως είναι αποδεκτό από την ιατρική επιστήμη η διακοπή της κύησης μέχρι την 24η εβδομάδα θεωρείται αυτόματη ή τεχνητή έκτρωση. Αντίστοιχα, μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης θεωρείται πρώιμος ή πρόωρος τοκετός είτε το νεογνό είναι ζωντανό είτε όχι.

    Μάλιστα η περίοδος λοχείας μετά τον πρόωρο ή πρώιμο τοκετό δεν διαφέρει από την αντίστοιχη περίοδο λοχείας που ακολουθεί την τελειόμηνη κύηση και τον φυσιολογικό τοκετό. Σημειώνεται επίσης ότι η απώλεια του νεογνού προκαλεί έντονη συναισθηματική και αγχωτική διαταραχή με σημαντικές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας υπαλλήλου.

    Βάσει των ανωτέρω, σε περίπτωση απώλειας του εμβρύου μέχρι την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης πρέπει να χορηγείται στην γυναίκα υπάλληλο αναρρωτική άδεια σύμφωνα με τη σύσταση του θεράποντος ιατρού και τη διαδικασία που προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του ΥΚ και του ΚΚΔΚΥ.

    Σε περίπτωση πρώιμου ή πρόωρου τοκετού που πραγματοποιείται μετά την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και πριν την έναρξη της άδειας κύησης πρέπει να χορηγείται η τρίμηνη άδεια λοχείας ανεξάρτητα από την έκβαση του εμβρύου.

    Τέλος, η απώλεια του νεογνού που πραγματοποιείται μετά την έναρξη της άδειας μητρότητας (κύησης και λοχείας) δεν επηρεάζει τη συνολική πεντάμηνη διάρκεια αυτής.  

13.  Άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των τέκνων.

    Σύμφωνα με την υπ' αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.53/1222/20561/9-8-2007 (ΦΕΚ 1613/2007) υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε κατ΄ εξουσιοδότηση της παραγράφου 7 του άρθρου 53 του ΥΚ και της παραγράφου 7 του άρθρου 60 του ΚΚΔΚΥ, η άδεια που προβλέπεται για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των τέκνων χορηγείται και στους γονείς υπαλλήλους που το τέκνο τους είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό υπό την προϋπόθεση ότι ο σταθμός εφαρμόζει πλήρες πρόγραμμα νηπιαγωγείου. Σε κάθε περίπτωση το τέκνο πρέπει να έχει την προβλεπόμενη από το νόμο ηλικία για να παρακολουθεί την υποχρεωτική εκπαίδευση.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 2 του ν. 1566/1985 «η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παρέχεται στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία. Τα νηπιαγωγεία μπορούν να εντάσσονται και σε κέντρα, στα οποία λειτουργούν μαζί με κρατικούς σταθμούς (παιδικά κέντρα).»

    Βάσει δε της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του ν. 3518/2006, η παρακολούθηση προγραμμάτων σε νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια που συμπληρώνουν την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής ηλικία τεσσάρων (4) ετών.  Η φοίτηση όσων την  31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής συμπληρώνουν ηλικία πέντε (5) ετών είναι υποχρεωτική.

    Συνεπώς, έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, η άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των τέκνων χορηγείται και στο γονέα υπάλληλο που το τέκνο του είναι εγγεγραμμένο σε νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό που εφαρμόζει πρόγραμμα νηπιαγωγείου, και είναι τεσσάρων (4) ετών ή συμπληρώνει την ηλικία αυτή την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, δεδομένου ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εντάσσεται και το νηπιαγωγείο, το οποίο διαρκεί δύο (2) έτη.  

14.  Χορήγηση αδειών σε αποσπασμένους υπαλλήλους

    Οι αποσπασμένοι υπάλληλοι, για τη λήψη της άδειας υπηρεσιακής εκπαίδευσης, υποβάλλουν τη σχετική αίτηση στην υπηρεσία που ανήκουν οργανικά και ταυτόχρονα την κοινοποιούν στην υπηρεσία στην οποία υπηρετούν με απόσπαση. Η άδεια χορηγείται από το όργανο διοίκησης της υπηρεσίας προέλευσης, σύμφωνα με τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 58 του ΥΚ και το άρθρο 65 του ΚΚΔΚΥ. Στην περίπτωση χορήγησης της άδειας, η υπηρεσία υποδοχής διατηρεί πάντοτε το δικαίωμα για ανάκληση της απόσπασης.

    Για τις λοιπές άδειες (π.χ. κανονική, αναρρωτική, μητρότητας, άνευ αποδοχών ειδικές άδειες, κλπ), η σχετική αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία που υπηρετούν με απόσπαση, η οποία αποφαίνεται για τη χορήγησή τους ή μη και γνωστοποιεί την απόφασή της στην υπηρεσία που ανήκει οργανικά ο υπάλληλος, εφόσον χορηγεί την αιτούμενη άδεια. 

    Παρακαλούνται όλα τα υπουργεία να ενημερώσουν τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που εποπτεύουν. Επίσης οι Περιφέρειες παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την παρούσα στους Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού που εποπτεύουν.

    Τέλος, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρακαλείται να κοινοποιήσει την παρούσα σε όλα τα νοσοκομεία. 

    Η παρούσα εγκύκλιος βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (www.gspa.gr) στην ενότητα Δημόσια Διοίκηση - Επικαιρότητα.  

Οι Γενικοί Γραμματείς  Δημόσιας Διοίκησης & Eσωτερικών Ηλ/κής Διακυβέρνησης

Βασίλειος Ανδρονόπουλος                    Πάτροκλος Γεωργιάδης